Scroll Top

Soorten Management Plan Delden ondersteund door Stichting Hofvogels.

Dinsdagavond is een delegatie van Stichting Hofvogels en de Gemeente Hof van Twente aanwezig in het pand van Eelerwoude in Goor. Het doel van de avond is te onderzoeken hoe Stichting Hofvogels Eelerwoude kan ondersteunen bij het realiseren van het Soorten Management Plan (SMP)in Delden en toekomstige SMP’s. Een SMP richt zich op de gierzwaluw, vleermuizen, en de huismus.

De aanleiding voor een SMP is de verduurzaming en (na-)isolatie van gebouwen, wat een groot effect kan hebben op deze gebouw bewonende vogels en vleermuizen. Er worden op dit moment in heel Nederland veel vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd die worden uitgewerkt in SMP’s. Eelerwoude is een multidisciplinair adviesbureau voor een gezonde leefomgeving en heeft vestigingen in Goor, Diever, Wageningen en Wassenaar en heeft 90 werknemers in dienst. Het bedrijf heeft zijn oorsprong in de Rentmeesterij en is uitgegroeid naar een ingenieursbureau. Eelerwoude voert veel onderzoek naar flora en fauna uit, onder andere in het kader van SMP’s. En daarbij wordt de hulp van Stichting Hofvogels gevraagd.

Onder leiding van Gerard Lubbers start de avond. Gerard is senior ecologisch adviseur en heeft veel veldonderzoek gedaan naar beschermde diersoorten. Gerard determineert vogels aan de hand van hun roep, dat is erg knap.

Het eerste SMP is vorig jaar in Goor uitgevoerd. Actueel is dus het SMP in Delden. Het SMP wordt opgesteld in opdracht van de gemeente Hof van Twente die hiermee een omgevingsvergunning flora en fauna van de provincie wil krijgen, zodat haar inwoners bij verduurzaming van hun woningen, geen flora- en faunaonderzoeken meer hoeven uit te (laten) voeren.

Delden heeft een oppervlakte van 272 hectare, en is opgedeeld in 14 deelgebieden. De bebouwde kom wordt zoveel mogelijk gelijktijdig onderzocht door een team van 7 ecologen waarbij de vleermuis de meeste aandacht krijgt. Er wordt overal tegelijk geteld omdat de vleermuis verschillende plaatsen gebruikt als verblijfplaatsen of om te foerageren. De bekende telregels worden nog eens toegelicht. Het hoofdstuk huismus is inmiddels afgesloten in Delden. Hoe kan Stichting Hofvogels van dienst zijn?

  •  aanleveren aanvullende waarnemingen van broedvogels
  •  helpen bij uitvliegtellingen van de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger en extra onderzoeksacties in de periode van 15 mei tot 15 juli
  • na het opstellen van het SMP; aanleveren monitoring van soorten Stichting Hofvogels ondersteunt deze avond al meer dan verwacht, dat blijkt later op de avond. Daarvoor zijn er 2 sprekers. Han Roordink geeft informatie over de wijken St. Annabrink en het Centrum van Delden.
  • beschrijving nestlocaties en aandachtsgebieden
  • tips voor het zoeken van nestplaatsen, postpunten, manier van inventarisatie en de administratieve verwerking Ontluisterend is de grafiek met betrekking tot het aantal nestplaatsen van de gierzwaluw in Goor.

Jan Mannak heeft in de stad Delden een inventarisatie gemaakt van de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger. Leuk om te vermelden is dat dit ver vóór de SMP in Delden gerealiseerd is. Jan presenteert zijn resultaten en Gerard is zichtbaar onder de indruk, net als de verdere aanwezigen. Jan heeft de stad Delden onderverdeeld in 10 woonwijken, waarbij de leeftijd van de gebouwen is meegenomen.

Mooi om te zien is dat de gebouwen uit de jaren 60-70-80 het meest in de smaak valt van de vleermuis. Hieruit blijkt dat de toegankelijkheid, staat van onderhoud en nadelige omgevingsfactoren een grote rol spelen in Delden.

Jan geeft verder aan dat Stichting Hofvogels Eelerwoude meer kan ondersteunen door kraamkolonies te tellen en het netwerk van de vleermuizen in kaart te brengen. Een welkome hulp voor Eelerwoude, zo geeft Gerard aan. Max van der Kuil, Allround Medewerker Duurzaamheid bij de Gemeente Hof van Twente, heeft ter afsluiting een positief bericht. En dat is: de 4 resterende kernen van de Hof van Twente komen eveneens in aanmerking voor een Soorten Management Plan. De avond laat zien hoe de samenwerking van Eelerwoude, de Gemeente en Stichting Hofvogels is gegroeid.

Het vormt de basis voor de verduurzamingsinspanning die zo hard nodig is. Er is tevens een verbeterpunt vastgesteld; de communicatie tussen de Gemeente en andere partijen. En ook daar wordt aan gewerkt.

Gerelateerde berichten