Scroll Top

Erfaanpassers van het eerste uur

Op 12,5 meter boven NAP ontmoeten wij Carlo en Henriëtte van den Kieboom. Zij zijn tuiniers van een hogere klasse. Vanmiddag gaan zij ons vertellen hoe het allemaal is zoals het is op het erf.

Carlo en Henriëtte kopen eind 2014 een oud erf naast de Dingspelerberg en vragen zich af hoe ze het ingericht willen hebben. Er moet in ieder geval een grote moestuin komen.

Begin juli 2016 gaan ze op het erf wonen. Carlo ziet een uil en gaat naar St. Joapik in Herberg de Pot om navraag naar deze uil te doen. Daar ontmoet hij Han Roordink, de uil blijkt een steenuil te zijn en dan begint het hele proces. Landschap Overijssel wordt er bij betrokken en de ideeën worden uitgewerkt. Het gaat om 2,3 hectare waarvan 7.700 m2 als erf wordt ingericht. Het werd zoveel werk dat de tv uit de woonkamer verdween. Er is immers een mooie wereld buiten hun woonkamer. Belangrijke factor is de droge grond, en daardoor kan er geen poel aangelegd worden.

Het gaat niet van een leien dakje; de erfaanpassing vindt plaats precies in de droge periode van 2018 t/m 2021. Veel gewassen slaan niet goed aan, en op 1 stuk land werd enkele jaren rogge geplant om minder werkzaamheden te hebben. En wat was de wind mooi zichtbaar in het golvende rogge.

Veel werk. Carlo heeft sinds kort pensioen en werkt zeker 3 tot 4 uur per dag in hun tuin. Henriëtte kan er ook wat van. Wat zien zij zoal op het erf:
• moestuin
• bessentuin (kruisbes, zwarte bes, rode bes en witte aalbes)
• meidoornhaag, ligusterhaag en veldesdoornhaag
• veel groente en fruit (er is zelfs een extra vriezer gekocht)
• patrijzen, fazanten, hazen en marters en uiteraard veel vogels waaronder de steenuil
• veel muizen
• composthopen
• citroenverbena struiken
• een Dwarsritschöppe met supersterk eikenhouten gebint
• fruitbomen

Er wordt gezaaid en geoogst door middel van het zesslagenstelsel. Deze manier van telen zorgt ervoor dat er weinig ziekten voorkomen in de gewassen. Het erf is overigens een imposant geheel en ademt een zeer verzorgde omgeving. Maar er mag van alles groeien. Een mooi voorbeeld is de tijmstruik die zomaar ergens groeit. Er wordt zo weinig mogelijk beregend.

Henriëtte en Carlo proberen zoveel mogelijk in harmonie met de natuur en het weer te leven. Dat passen zij ook toe op het erf en het resultaat mag er zijn.

Een stel met een missie en een erg goed voorbeeld hoe erfaanpassing werkt. Stichting Hofvogels mag trots zijn op het resultaat van deze erfaanpassing.

Gerelateerde berichten