Het zijn spannende tijden in Hengevelde. De bosuil, die gevolgd wordt middels een webcam, zit op 5 eieren te broeden waarvan er inmiddels 3 zijn uitgekomen. We gaan met dit verhaal dieper in op de bosuil.
Stel je eens voor: je gaat in de winter heel stilletjes in het bos tegen een boom zitten als de schemering valt. Met een beetje mazzel hoor je de spookachtige roep van het mannetje: een diep ‘oe- hoe-hoe-hoeee’.(zeer herkenbaar in griezelfilms trouwens)
Zo laat de uil zijn territorium aan andere mannetjes weten. Maar het kan ook een lokroep zijn voor een vrouwtje. Die is voor haar kilometers verderop nog te horen. Zij weet, daar zit een mannetje in zijn territorium. En die heeft misschien wel een mooie villa met een goed voedselaanbod.
Is zij geïnteresseerd, dan antwoord zij luidkeels met ‘ku-wiek’. Dat kan het startsein zijn van paarvorming voor het leven. Bosuilen zijn heel honkvast en blijven elkaar trouw. Als het klikt, begint het nestelen in de winter en worden in februari al de eerste eieren gelegd. Hier gaat de regel: in mei leggen alle vogels een ei, dus niet op.
We zien trouwens een terugnemend aantal broedgevallen in onze nestkasten. Onbekend waarom. Wel broedt de bosuil veelal in natuurlijke broedplaatsen, zoals parken tuinen en kerkhoven. Voorwaarde is wel dat er holle bomen zijn of grote nestkasten waar ze in kunnen broeden. Ze hebben vaak een favoriete ‘roestboom’ of groepje bomen, een vaste plek waar ze rusten. Meestal zijn het verscholen plekken, zoals dichte sparren of boomholtes. Overdag knappen ze er een uiltje. ’s Nachts vliegen ze uit om te gaan jagen. Met een gevulde maag keren ze dan weer terug naar hun roestplaats. Onder zo’n plek kun je vaak braakballen vinden, waarmee de uilen zich ontdoen van onverteerbare prooidierresten zoals botten en haar.
Zodra het donker wordt worden de bosuilen actief. Met geruisloze slagen vliegen ze tussen de bomen. Vaak verlaten ze de echt dichte bospercelen en zoeken ze open structuren op om te gaan jagen. Met zijn grote ogen kan hij een muis al van veraf zien. De ogen trouwens staan vast in de schedel; voor spieren die de ogen kunnen laten draaien is geen plaats. De ogen staan ook dicht bij elkaar. Dichtbij zien ze daarmee niet al te scherp, maar ze kunnen perfect de diepte inschatten.
Om toch alle kanten op te kunnen kijken beschikt de bosuil net als andere uilen over een uiterst flexibele nek die hij maar liefst 270 graden kan draaien! Doe dat als mens maar eens na. Met dank aan zijn vele nekwervels, waarmee de uil zijn kop ook ondersteboven kan keren. Dat alles zonder hoofdpijn; tussen de wervels zit genoeg ruimte voor de nekslagaders. De uil kan zo zijn nek ook flink uitrekken. Bosuilen speuren hun jachtterrein af op basis van geluiden. Daarvoor beschikken ze over een ingenieus gehoor. De oor-openingen, verstopt achter de kopveren, zitten links en rechts op ongelijke hoogte. Het geluid van een scharrelende muis komt daardoor bij het ene oor net iets eerder aan dan bij het andere. Het verschil in aankomsttijd tussen beide oren helpt de uil bij het lokaliseren van zijn prooi.
Bosuilen hebben een haakvormige snavel die deels door veren wordt bedekt. Met zijn snavel scheurt hij soms stukjes van zijn prooi los, maar veel werk maakt hij daar niet van. De prooi gaat vaak in zijn geheel naar binnen. Ze nemen het niet zo nauw wat prooidieren betreft. Bosmuizen, woelmuizen, spitsmuizen, ratten, vleermuizen, konijnen, hazen, eekhoorns, mollen, vogels, kikkers, kevers of slakken, er gaat van alles naar binnen. Wel hangt het menu sterk samen met het aanbod. Als echte territoriale vogel jaagt de bosuil op wat op dat moment voorhanden is. De bosmuis is in veel gebieden de meest gegeten prooi, maar in een slecht muizenjaar schakelt de bosuil over op bijvoorbeeld bosvogels zoals lijsters, mezen en spechten.
Tot zover het verhaal over de bosuil. Als alles goed gaat met onze uilskuikens worden ze ergens begin april geringd. Tot die tijd zullen we ze met rust laten. Het vrouwtje broedt tenslotte nog en het mannetje regelt de boodschappen. We hebben immers de camera om zo af en toe eens te kijken hoe het met ze gaat.
Â
https://youtu.be/PIlMkgK9p0s