Zaterdagochtend 8 februari is het weer zover: de wilgenknotploeg van het IVN uit Diepenheim steekt de handen uit de mouwen tijdens het jaarlijkse wilgenknotten . Het knotten gebeurt op de vier zaterdagochtenden in de maand februari. De redactie is getuige van een mooie en leerzame traditie in het prachtige landschap van Deep’n.
De knotploeg van IVN Diepenheim knot ongeveer een kleine 900 knotwilgen over een dertigtal locatie. Ze doen de wilgen om de twee Ă drie jaar afhankelijk hoe groot en dik de takken zijn.
Onder leiding van Stefan Sikking zien we de wilgenknotters aan het werk aan het Reggepad. Er wordt flink gezaagd en gesnoeid, het ziet er professioneel uit. Werkhandschoenen, helmen, grote snoeischaren en ladders keurig op de aanhanger. De wilgen wordt om en om gesnoeid om blessures door vallende takken de voorkomen.
Â
Op deze locatie zit het werk er bijna op en we maken kennis met Riekie Meutstege, die het werk van haar man Jan voortzet. Zij doet dat met volle overtuiging, zoals we later bij de koffiepauze zien. Een tip van Riekie: in de maanden juni en juli zijn de bloemen in de Vlindertuin/IVeNnetje het mooist; de topper onder de bloemen zijn hier de orchideeën (staat genoteerd in de agenda van de redactie).
De vlindertuin bevindt zich aan de Hazendammerweg ter hoogte van nummer 6 aan de linkerkant over de brug over de Boven Regge. Het IVeNetje bevindt zich op het landgoed het Westeflier aan het zandpad wat langs de Nijhuizerlaan 2A loopt en dan aan de rechterkant ongeveer 2 a 3 km het bos in.
Gevraagd naar het hoe en waarom: de wilgen worden 1 keer per drie jaar geknot om te voorkomen dat de takken te zwaar worden waardoor de wilg scheurt, en zodat de takken nog met de hand doorgezaagd kunnen worden. Bovendien kan er dan water in de wilg komen te staan waardoor de wilg gaat rotten. Dit alles gebeurt in overleg met de eigenaren van de grond.
De tweede wilgenknotplek is het Hogelaar, een hoger gelegen gedeelte in Diepenheim, de rest is moeras. De uitgebreide koffie-en theetafel met broodjes wordt verzorgd door Riekie Meutstege en het is duidelijk; uit de onderlinge verhalen blijkt dat ook deze vrijwilligers één ding gemeen hebben: het verzorgen en in stand houden van onze leefomgeving. Er wordt overigens een nieuwe coördinator gezocht. Vermeldenswaard is dat het IVN Diepenheim dit jaar 65 jaar bestaat.
Een traditie zoals deze laat zien dat je samen heel veel kunt bereiken. En de takken die afgeknipt worden? Die blijven liggen als broed- en schuilplaats voor de vogels en insecten.
Â