Scroll Top

Bijzonder broedgeval van de Boomvalk in 2024 te Stokkum

Dit jaar broedde er een paartje Boomvalken in een oude Zomereik op ons erf. Er wordt gezegd dat Boomvalken in oude kraaiennesten broeden. Maar in ons geval ging het om een kakelvers kraaiennest, dat door de Boomvalken werd ingepikt toen de kraaien amper klaar waren met bouwen.

Op 17 juli zag ik voor het eerst een jong in het nest van naar schatting circa 1 week oud. Op 22 juli kon ik met de telescoop minimaal 3 juvenielen ontdekken.

hofvogels_Boomvalk op 24 juli in nest
Eén van de nestjongen op 24 juli in het kraaiennest

 

Op 26 juli kreeg het broedgeval een onverwachte wending. Ik ontving om 10.00 uur een bericht van onze naaste buren dat er 2 jonge valken op hun oprit lagen, die er om circa 9.00 uur niet hadden gelegen. Ik was niet thuis en kon pas om 15.30 uur beide jongen oprapen en meenemen naar de nestboom. Terwijl ik de jongen oppakte en terugliep riepen beide ouders fel vanuit de nestboom. Ze hielden mij nauwlettend in de gaten.  Ik heb vervolgens een mandje in de nestboom gebonden, de jongen geringd en gewogen en in het mandje geplaatst.

Twee jonge Boomvalken hebben op 26 juli het nest verlaten en liggen op de oprit van onze buren op circa 75 m van de nestboom.

Na vijf dagen heb ik de jongen nogmaals gewogen en bleken ze 13 en 21 gram gegroeid. Voor mij het bewijs dat de ouders de jongen doorvoerden in het mandje en er kansen waren op succesvol uitvliegen.

 

Hofvogels_Boomvalk_1
Jonge Boomvalk op 26 juli na plaatsing in de nestmand

Het vervolg van het opgroeien van de jongen bekeek ik  verder vanaf de grond met mijn verrekijker. Het was duidelijk dat de jongen het naar omstandigheden goed deden en bleven groeien. Ze verloren namelijk steeds meer donsveren en kregen hiervoor juveniele veren terug. Op 10 aug verlieten beide jongen het mandje en bleven eerst nog als takkeling in de nestboom. De jongen kwamen niet meer in het mandje en werden ergens zittend op een tak gevoerd. Ze kregen veel libellen te eten. Op 15 aug zag ik voor het eerst dat de juvenielen rondjes vlogen rond de nestboom, maar ze kwamen niet verder dan 50 m van de boom.

 

Hofvogels_Boomvalk juv in nestboom 2024
Een takkeling in de nestboom op 13 aug

Op 19 aug zag ik voor het eerst een prooioverdracht in de lucht. Het vliegbereik van de juvenielen nam met de dag toe, naar schatting bedroeg deze toen circa 300 m.

Op 29 aug zag ik juvenielen voor het laatst. Het werd uiteindelijk een geslaagde reddinsactie met 2 uitgevlogen jongen.  

Maar hoe konden de jongen het nest op 26 juli verlaten? Ze konden toen nog niet vliegen en lopend de oprit van onze buren bereiken sluit ik ook uit. Het terrein tussen de nestboom en de oprit bestond uit lang gras en hoge panten en bovendien moesten ze dan 2 gazen afrasteringen passeren. De enige optie lijkt mij een vliegende predator die de jongen van het nest heeft gegrepen, maar deze boven de oprit moest loslaten vanwege agressieve aanvallen door het paar Boomvalken. Daarbij denk ik aan een Havik, die eerst 1 jong heeft gepredeerd en daarna de 2 andere jongen in één vlucht heeft meegenomen.

 

Peter van den Akker

 

Een takkeling rechts eet een vogel en een adult met libel op 15 aug
Gerelateerde berichten