Scroll Top

Landelijke uilendag

Landelijke Uilendag 28 september 2024

Na 5 jaar (afgelast tijdens Corona periode) eindelijk weer een landelijke uilendag in de schouwburg Ogterop in Meppel. De stichting Hofvogels was met 6 personen goed vertegenwoordigt, maar er was ook een zeer uitgebreid programma.

Oehoe presentatie

Eén van de eerste presentaties werd verzorgt door Gejo Wassink en ging over de Oehoe in Nederland, maar ook met beelden van de broedende Oehoe op het terrein van Twence.

hofvogels-Afbeelding1 - landelijke uilendag

Daarin was ook te zien hoe uiteindelijk alle jongen op 1 na uit het nest vielen. Waar steenuiltjes zich nog omhoog kunnen trekken lukt dat de “lompe” oehoe jongen niet.

Dus eenmaal uit het nest gevallen moeten ze een schuilplaats zoeken en worden op de gronde verder door de ouders verzorgt. Het laatste jong bleef in het nest tot deze voldoende kon vliegen.

Doordat de plaats waar deze uilen broeden voor andere doeleinden gebruikt moet worden zullen de Oehoes moeten verhuizen en daarom worden deze maand 3 alternatieve nesten geplaatst. Na het volgende broed seizoen moet de oude kast worden geruimd en hopelijk zal dan één van de nieuwe kasten geaccepteerd worden.

Kruip met ons in de huid van Europese uilen

Dit was een spectaculaire presentatie door Kas Koenraads en Arnold van den Burg van Zoölogisch Museum Netherlands. Op basis van onderzoek op dode vogels kunnen ze inmiddels zien welk jachtgedrag een soort heeft. Dit kunnen ze afleiden van de anatomie van een soort. Er werd aan de hand van het opensnijden van een dode bosuil ons uitleg gegeven over de anatomie van de soort.

hofvogels-Afbeelding2 - landelijke uilendag

Allereerst werd het verschil tussen de grote vleugelspier en de kleine vleugelspier welke enorm van elkaar verschillen qua grootte getoond:

– Grote vleugelspier voor het uitslaan van de vleugel

– Kleine vleugelspier voor het intrekken van de vleugel

Ook werd de gehooringang getoond waarbij ook het verenkleed om de grote gehooringang een belangrijke functie vervullen. De hoge tonen worden gefilterd en door de veren gestuurd naar de gehoor ingang.

Tenslotte werd ingegaan de spijsvertering van de uil.

Op de foto links van de 2 duidelijk zichtbare levers bevind zich de slokdarm en een relatief klein hart. Rechts daarvan de maag met daarin resten van ééndagskuikens (de uil was overleden in de vogelopvang).

Na de maag volgt de dunne dar die uiteindelijk overgaat in de dikke darm. En daar heeft de uil een bijzonderheid namelijk 2 blindzakken (de doodlopende aanhechtingen aan het einde van de dunne darm. De blindzakken bevatten bacteriën die uit de afvalstoffen voordat deze worden uitgepoept nog grondstoffen voor de productie van eiwitten halen. Ofwel de uilen halen het uiterste uit hun voedsel .

Voor uitgebreide informatie over dit onderwerp ga naar de website https://www.zoologicalmuseum.nl/europese-uilenspecial/

Verder uiteraard ook veel presentaties zoals we die wel kennen:

  • Pauline van Marle Natuurfotograaf met vele prachtige foto’s
  • Pascal Stroeken Onderzoek naar de broedvlek van de steenuil, een bijzonder hormonaal

 verschijnsel waardoor het vrouwtje de eieren optimaal kan verwarmen.

Helaas niet bruikbaar om iets van het broedstadium te zeggen.

  • Willem van Manen Over de ransuilen en hun probleem om goede nesten te vinden. Dit doordat

eksters steeds meer naar de bebouwde kom trekken. De ransuilen, die oude nesten gebruiken, broeden in principe niet in de bebouwde omgeving.

 

Kortom een zeer interessante en leerzame bijeenkomst.

 

Frans Kruse

Gerelateerde berichten