Scroll Top

De vleermuizenkelder 

 

Het is een prachtige ochtend als we richting een geheime locatie gaan in de Hof van Twente.  Het gaat hier om een onderkomen voor de vleermuizen. Alfons, Harvey en Frans zijn al flink aan  het werk op deze locatie aan de oude Bolscher Beek. De meegebrachte koffie wordt goed ontvangen door de heren.

Deze kelder komt voort uit activiteiten van het waterschap Vechtstromen. Waterschap Vechtstromen financiert dit renovatie project. Na een grondige zoektocht werd deze kelder teruggevonden. Het doel: een winterslaapverblijf weer herstellen voor vleermuizen. De voorwaarden zijn goed: de constructie, ligging en vochtigheid zijn allemaal perfect. Helaas is de kelder niet voldoende vandalismebestendig gebleken, en dit is een vaker voorkomend probleem.  Als zo een locatie vernield wordt, gaan de vleermuizen er geen gebruik meer van maken, en dat is zonde van de moeite en tijd die er ooit bij het bouwen van de kelder in is gestoken.

De enige bewezen robuuste maatregel tegen dit soort vandalisme is om een stalen deur te plaatsen in het metselwerk.  Hier worden dan ook de invliegopeningen voor de vleermuizen geplaatst. In het metselwerk boven de deur komen de twee openingen voor de vleermuizen met een hoogte van 3 cm. Waarom 3 cm hoog?  Deze openingen moeten hoog genoeg zijn voor de vleermuizen, maar laag genoeg om te voorkomen dat roofdieren zich toegang kunnen verschaffen.

De deur is van gegalvaniseerd staal, met een slotkast om het hangslot te beschermen, en compleet met stalen kozijn.  Superdegelijk, en dat moet ook. Er is contact gezocht met een producent in Apeldoorn die al de nodige deuren voor vleermuisverblijven geleverd hebben. Zij  weten dus precies aan welke eisen de deur moet voldoen.

Achterin de kelder zit een luchtpijpje voor een beperkte luchtventilatie via de ingangsopeningen, zodat de vleermuizen dit aan de buitenkant kunnen voelen en op die manier ook de ingang kunnen vinden.

hofvogels_vleermuiskelder

Als laatste hebben we aanvullend op de reeds aanwezige kieren in de kelder een viertal holle stenen opgehangen waar de vleermuizen in of achter kunnen kruipen.

Op plaatsen waar dit soort projecten reeds gerealiseerd zijn, wisten de vleermuizen de kelder  weer te vinden en te overwinteren.

We hopen dat  dit hier ook het geval zal zijn en dat alle moeite zal worden beloond.

 

 

 

Gerelateerde berichten