Scroll Top

Slechtvalken ringen op grote hoogte

Peter van de Akker is,  naast dat hij ringer is van uilen bij stichting de Hofvogels, ook belast met het ringen van jonge slechtvalken in de oostelijke regio van Overijssel.  Peter kwam er, na enig research, achter, dat mogelijk op het dak van een kantoor gebouw aan de A1 in Hengelo gebroed werd door een slechtvalkenpaar in een daarvoor opgehangen kast.

Op 6 mei werd besloten, na overleg met de  beheerder van het gebouw, een kijkje te gaan nemen in de nestkast.  Peter had voor deze klus assistentie gevraagd van Ruud de Koning ,ook vrijwilliger en ringer bij stichting de Hofvogels.

Omdat de kast op grote hoogte en over de dakrand hing werd besloten het karwei te klaren met klimharnassen aan  want veiligheid staat altijd voorop bij het ringwerk. Toen Peter en Ruud de kast bereikte ontbrak op dat moment de juiste sleutel om de kast te kunnen openen en leek de inspectie op een teleurstelling uit te lopen. Toch lukte het uiteindelijk  wel om met enig kunst en vliegwerk foto’s te nemen van de binnenkant van de kast waarop drie jonge slechtvalken te zien waren. Op dat moment nog te jong om te ringen

hofvogels_slechtvalk_1

Een  afspraak voor een nieuw bezoek aan de kast werd gemaakt met de beheerder van het gebouw met als doel de jonge slechtvalken dan ook te ringen.

Elf dagen later beklommen Peter en Ruud wederom het dak van het gebouw ditmaal ook vergezeld door Hofvogel vrijwilligster Mirjam Bak die de notatie van de biometrische gegevens en fotografie voor haar rekening zou nemen. Gelukkig bleek de kast deze maal wel goed te openen en drie goed ringbare slechtvalk jongen werden aangetroffen.

Op de bovenste verdieping van het gebouw kon daarna de biometrie worden gemeten.  Dit is een zeer belangrijk gedeelte omdat hiermee het geslacht kan worden bepaald wat weer essentieel is bij het ringen. Vrouwtjes slechtvalken krijgen namelijk een grotere ring dan de mannetjes omdat ze groter zijn dan de mannetjes slechtvalken

hofvogels_slechtvalk_3

Hierna werd onder luid protest van de jonge slechtvalken de ringen aangebracht. In tegenstelling tot uilen krijgen slechtvalken twee ringen namelijk; de bekende uit 7 cijfers bestaande ring aan de rechter poot en een uit 3 hoofdletters bestaande ring links.

Na alle benodigde handelingen werden de jonge slechtvalken teruggezet in de nestkast terwijl de ouders luid alarmerend boven de kast rondvlogen. Voor het terugzetten kroop Peter nog gedeeltelijk de nestkast in om het nodige prooi materiaal te verzamelen voor verder onderzoek. Uit het materiaal bleek dat de (Post)duif een belangrijke voedselbron is voor de in de lucht jagende slechtvalk.

Enkele dagen na de ring sessie startte Mirjam met het meerdere dagen monitoren van de kast vanaf de grond. Hierdoor kon zij getuige zijn (en filmen) van de vlieg oefeningen die de jonge slechtvalken 2 weken na het ringen uitvoerde naast de kast op het dak van het kantoor gebouw

Al met al een prachtig resultaat en een fantastische ervaring voor Peter , Ruud en Mirjam met  een voor hun niet alledaagse ringpartij.

Gerelateerde berichten