Nu het broedseizoen van de uilen voorbij is kunnen we terugkijken op een wisselend seizoen. Het was nat en koud en dat was zeker ook te merken in de nestkasten van de steenuilen. Het leek aanvankelijk een goed broedseizoen te worden. Maar bij de eerste vervolgcontroles bleek al dat het er toch minder hoopvol uitzag. Nestkasten leeg, eieren weg of nog wel een paar jonge uilen, maar regelmatig ook dan na 2 weken een leeg nest of nog maar 1 of 2 jongen over. En aan het einde bij het ringen van de jonggeboren uilen zagen we vaak een ondergewicht; conclusie gebrek aan voedsel.
Er zijn naast weersomstandigheden ook andere factoren die bij het mislukken van een aanvankelijk succesvol broedsel kunnen meespelen. Het wegvallen van één of beide oudervogels bijvoorbeeld. Als het vrouwtje op het nest zit te broeden voert het mannetje de prooien aan. Bij het wegvallen van het mannetje kan het broedende vrouwtje niet voor voldoende prooien zorgen en de jonge steenuiltjes voeren als gevolg van voedselgebrek. Adoptie is dan een mogelijke oplossing.
Zo kregen wij een melding van een doodgereden steenuil pal voor een adres waarvan bekend was dat er jonge steenuilen in de nestkast zaten. De verongelukte steenuil was geringd. Na het aflezen van de ring bleek het te gaan om een mannetje steenuil dat al 3 jaar op rij aangetroffen was in de betreffende nestkast. Dus de kans dat dit verongelukte mannetje ook dit jaar de vader was van de jonge steenuilen uit de betreffende nestkast was groot.
Dat betekende geen prooiaanvoer meer, waarop de kasthouder startte met het neerleggen van prooien (dode muizen of eendagskuikens) in de nestkast. Na twee dagen bleek echter dat de prooien onaangeroerd bleven en de jonge steenuilen zwakker werden. Conclusie, moederuil is ook weg. Daarop heeft de kasthouder de uilen uit de kast gehaald en op een rustige plek onder de warme lamp gezet en is ze zelf gaan bijvoeren. Met succes. Maar jonge uilen moeten leren jagen, leren vliegen, kortom, leren hoe het leven van een steenuil is. Na overleg met deskundigen van steenuilenwerkgroep Nederland (STONE) werd besloten ze bij te plaatsen in een andere nestkast waarin jongen van dezelfde leeftijd zaten. Twee nestkasten in de directe omgeving kwamen hiervoor in aanmerking. De betreffende kasthouders vonden het prima en nadat de 3 jonge steenuiltjes gewogen, gemeten en geringd waren, werden ze verdeeld over de twee pleegadressen. De jonge uilen bleken overigens zeer goed op gewicht dus hadden ze voldoende reserves. Na een dag of 2 werden de pleegadressen gecontroleerd en bleken alle jongen het heel goed te doen. Na een week een tweede controle en ook daaruit bleek dat alle jongen in goede conditie waren, dus een geslaagde adoptie door de pleeg-uilenouders. Allen zijn succesvol uitgevlogen.
Het tweede adoptie geval betrof een moederuil die een paar dagen voor we de jonge steenuilen zouden ringen gepakt werd door een kat en dit niet overleefde. In de nestkast zaten twee jonge steenuilen waarvan 1 zeer verzwakt. Deze is gelijk naar de opvang in Barchum gebracht en de ander, die wel goed op gewicht was, werd bijgeplaatst in een nestkast waar al 4 jongen zaten. Dit was de enige plek waar we nog jonge steenuilen van dezelfde leeftijd hadden. Ook dit werd goed gemonitord. De kasthouder heeft het goed in de gaten gehouden en de controles door de controleur lieten ook zien dat dit jonge steenuiltje succesvol werd opgenomen in dit pleeggezin. Ook hier zijn alle 5 jonge uilen succesvol uitgevlogen.
Dit maakt het wat tegenvallende seizoen toch weer mooi.
Ruud de Koning en Mirjam Bak