Scroll Top

Unieke aanpassing B&B Hengevelde

Op 30 mei bezoekt het redactieteam Erve Groot Wegereef in Hengevelde. Daar waar in 2019 nog een boerenbedrijf werd gerund, vinden we vandaag een dagbesteding van 3 dagen per week en een B&B. Hoe deze verandering gestalte heeft gekregen en welke rol Stichting Hofvogels speelde hebben wij voor u uitgezocht. Het is een verandering in een bijzondere categorie.

Bijzondere categorie toegelicht

Het erf is ingericht voor een B&B met 4 kamers. Er komen veel fietsgroepen en duo’s, die ’s ochtends een lekker ontbijt met streekproducten geserveerd krijgen. De 3-dagelijkse dagbesteding met maximaal 4 personen per dagdeel vormt met Wendy Doeschot overdag het team dat de zaken regelt. Het team bestaat uit mensen die begeleid wonen (elders), maar ook statushouders en vrijwilligers. De B&B vormt de hoofdmoot op dit erf. Alfons heeft een werkplaats op het erf en ontwerpt waar nodig de aanpassingen. Verder lopen er twee mooie hertjes in de hertenweide. Ze zien er mooi uit.

Wendy heeft vanuit de administratie/secretariële werkzaamheden, zich in 2013 laten omscholen naar de zorg. Samen met Alfons is in de loop van de jaren een ondernemersplan en uiteindelijk een financieel plan opgesteld. In 2019 was er geen opvolging voor het boerenbedrijf van oudste broer Gerard. In gesprek met de rentmeester van Landgoed Weldam en met het herinrichtingsplan van Eelerwoude in Goor is de droom van Wendy uitgekomen: een B&B en dagbesteding runnen. Op 12 maart 2021 wordt de B&B geopend. De B&B is dit jaar genomineerd voor de beste B&B van Nederland in de categorie 3 Tulpen. Koning Willem Alexander was het redactieteam overigens al een keer te snel af.

De rol van Stichting Hofvogels

Na de grondige verbouwingen op het erf kwam het moment dat het geld “op” was. In die tijd kijkt Wendy op Wegdam Nieuws en leest tot haar grote vreugde dat ze via Stichting Hofvogels in aanmerking kan komen voor subsidies om hagen te plaatsen. Zogezegd, zo gedaan en op het moeilijkste moment komt alles in beweging. Veel overleg ook met de rentmeester, tegenwoordig met het nieuwe rentmeester-duo. Er wordt flexibel meegedacht, dat zien we later bij de zonnepanelen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat Erve Groot Wegereef inmiddels sponsor is van Stichting Hofvogels. Het is toch logisch dat we elkaar helpen, zo redeneert Wendy.

hofvogels_groot_wegereef_4

De successen op het erf in vogelvlucht

De basis vormt de verbouwing van de oude deel voor het B&B gedeelte. Deze moet namelijk de schoorsteen laten roken. De meeste schuren worden vervolgens gesaneerd. De resultaten:

  • de meidoornhagen worden geplaatst; ze bloeien op het oude hout prachtig
  • er is een uilenkast opgehangen; vanwege de kersenboom ernaast zitten er spreeuwen in
  • eiken worden door de firma Geurs inventief verplaatst van het land naar de parkeerplaats
  • er liggen zonnepanelen op een stelling in de vorm van een kapschuur, welke is ontworpen door Alfons
  • onder de kapschuur is machinaal bestrating aangebracht
hofvogels_groot_wegereef_2

De achterkant van het erf en plannen voor de toekomst

De rondleiding vordert en we betreden de achterkant van het erf. De zonnepanelenstelling is een echte eyecatcher en krijgt steeds meer de vorm van een kapschuur. Er staat een eigen Bentheimer bak, een insectenhotel en er groeien eetbare struiken. Eiken en lindes zijn aangeplant maar de meesten verdwijnen hoogst waarschijnlijk in de buikjes van de reetjes, ach ja,  die moeten toch ook eten. Maar ook een droge zomer heeft de start niet goed gedaan.

 

Kalebassen kweken staat op het menu, net als het uitbreiden van de hertenweide. De hertjes zullen dan gevoerd worden vanuit de overkapping. De zijkanten worden nog voorzien van zwarte afdekplanken die op de potdekselmanier gemonteerd worden, zodat het erf het aanzicht van een oud Weldam erf behoudt. Waar ambitie al niet toe kan leiden.

 

De ambitie van Wendy Doesschot

Op de vraag van het redactieteam wat Wendy’s drijfveer is komt een heel mooi en duidelijk antwoord: doen wat belangrijk is.

 

Het lijkt zo eenvoudig. Maar je op deze manier inzetten voor de leefomgeving verdient een grote pluim.

hofvogels_groot_wegereef_3
Gerelateerde berichten