Scroll Top

Opleiding vrijwilligers vleermuizenwerkgroep Hof van Twente

Stichting Hofvogels start dit jaar in samenwerking met de gemeente Hof van Twente een werkgroep gericht op vleermuizen. Daarmee krijgt de nestor op dit gebied (Jan Mannak), de steun die hij voor de bescherming van de vleermuizen nodig acht.

Woensdag 17 april, waren 5 nieuwe vrijwilligers op de theorie avond die door Jan Mannak werd gegeven. Een tweede groep van 3 vrijwilligers zal op een ander moment worden bijgeschoold. Op deze avond werden de meest voorkomende soorten vleermuizen besproken:

vleermuis

 

Gewone dwergvleermuis

Meest voorkomende vleermuis

Ruige dwergvleermuis          

Wintergast vaak gevonden in houtstapels

Laatvlieger                             

Grote vleermuis, vroeger dacht men een laat vliegende vogel

Gewone Grootoorvleermuis 

Gebruikt echolocatie, maar ook gehoor om insecten te vangen

Meervleermuis                      

Vangt met name waterinsecten

 

Herkenning van vleermuizen gebeurd soms op zicht als ze in de kunstnesten of op zolder dan wel schuren zitten, maar meestal zal het zijn met behulp van apparatuur die de ultrasone echosignalen van de vleermuizen voor ons hoorbaar maken (“batdetector”). Deze avond bleef beperkt tot de theorie, over enkele weken gaan de cursisten naar buiten om te leren hoe ze vleermuizen kunnen lokaliseren en ook herkennen.

Ook interesse?

Geef je op voor deze werkgroep door het sturen van een email naar voorzitter@hofvogels.nl

Gerelateerde berichten