Scroll Top

Samenwerking bij redden jonge bosuilen

Zaterdagochtend 13 april vond Esther Adam, aspirant ringer bij natuur-en vogelwerkgroep “de Grutto” ( noord-oost Twente) in een bosperceel 2 hele jonge bosuiltjes. Duidelijk te vroeg uit het nest gevallen, dat zich vermoedelijk ergens in een holle boom bevond. De nestplek was niet te bereiken en terugplaatsen van de jonge uiltjes dan ook geen optie. De oplossing werd gevonden na overleg met Ruud de Koning van stichting Hofvogels.

Een jaar geleden deed zich op dezelfde plek hetzelfde voor. Ook toen werden te jonge bosuiltjes buiten het nest gevonden en werd besloten een tijdelijke nestkast op te hangen met goed resultaat. Drie pullen (jonge bosuiltjes) werden alsnog groot. Helaas was het dit jaar op deze plek niet mogelijk een nestkast op te hangen. Een oplossing zou zijn om de pullen te plaatsen in een nestkast waar op dit moment al jonge bosuiltjes van dezelfde leeftijd groot werden gebracht.

Dus werd er door Esther contact opgenomen met Ruud de Koning, controleur en ringer van Hofvogels. Wellicht zou hij een geschikte nestkast weten. Zover hoefde het gelukkig niet te komen. Esther vond uiteindelijk een eigenaar van een aangrenzend bosperceel bereid om een nestkast op zeer korte afstand van de originele nestplek te plaatsen en vroeg Ruud haar daarbij te helpen. Uiteraard een kolfje naar onze hand en zo zijn wij ‘s middags richting Lonneker gereden en hebben samen met Esther een geschikte boom uitgezocht. De pullen waren al door Esther veiliggesteld, bijgevoerd en gewogen.

hofvogels_bosuil_lonneker_3

De eigenaar van het bosperceel was zo vriendelijke om Ruud te assisteren met het plaatsen van de nestkast, Esther heeft daarna beide pullen in de nestkast gezet, hopende dat moeder bosuil de jongen zou vinden. Spannend. Esther is die avond meerdere keren wezen luisteren en kijken, zag wel activiteit van de pullen, hoorde de pullen roepen en moeder uil reageren op de jongen. Maar of ze nu al bij de kast was geweest bleef onduidelijk. Besloten werd om de volgende dag tegen de avond de jongen uit de kast te halen om ze te wegen. Zo zou duidelijk kunnen worden of ze intussen gevoerd waren door moeder uil. Een uur voor we zouden gaan kijken belde Esther enthousiast op dat moeder bosuil in de kast zat. Ze was goed te zien voor de invlieg opening. Operatie geslaagd! Mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende uilenwerkgroepen.

Ruud de Koning en Mirjam Bak

 

Gerelateerde berichten