Scroll Top

Zorgeloos genieten

Zorgeloos genieten is de titel van een boekje dat onlangs verscheen.  Het gaat over natuurdagboeken en hun schrijvers. Wat is een natuurdagboek, of natuurjournaal? Dat zijn waarnemingen uit de natuur, opgeschreven door natuurliefhebbers door de jaren heen.

Mijn eigen vader, Cok Bak(1924-2020)  was zo’n bevlogen natuurmens, die al in de oorlogsjaren is begonnen met het noteren van wat hij waarnam in de natuur. In totaal heeft hij 17 schriften volgeschreven, tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Deze nalatenschap heb ik samen met mijn broers vorig jaar overgedragen aan de Heimans en Thijssestichting in Amsterdam. Daar is zijn collectie in speciale dozen opgeslagen en gedigitaliseerd om te kunnen raadplegen in kader van onderzoek. Hij was niet de enige die natuur dagboeken heeft bijgehouden. En nu is er een boekje waarin onder andere citaten van mijn vader zijn te lezen. Maar het mooiste is toch wel dat hij op de omslag staat van het boekje. Staand, als 17 jarige jongen naast zijn 3 jaar oudere broer. Een prachtig tijdsbeeld en de waarde van deze oude waarnemingen zijn best groot. Hieruit is te lezen hoe het met bepaalde vogels, planten en de natuur op zich was gesteld in die jaren. Het wordt nu voor onderzoek gebruikt. Hij zou het prachtig gevonden hebben dat zijn bijdragen nu voor een breed publiek te zien zijn. Mijn grootste erfenis van hem is de liefde voor de natuur, waar ik nu al weer jaren een bijdrage aan mag leveren middels het uilenwerk bij de stichting Hofvogels.

Mirjam Bak, vrijwilligster Stichting Hofvogels

Gerelateerde berichten