Scroll Top

Erfaanpassing Erve Senkeldam

Het redactieteam van Stichting Hofvogels is uitgenodigd op Erve Senkeldam aan de Deldensestraat in Goor. Op deze zomerse dag worden we verwelkomd door waakse koeien. Erve Senkeldam bestaat sinds circa 1400, en heeft in samenwerking met Hofvogels een erfaanpassingsplan gerealiseerd. Lia ontvangt ons en gaat meteen op pad over het Senkeldam.

Centraal staat vandaag mede de patrijs. Deze hoender is gek op mais en rond 17.30 uur springen ze langs de woning van Lia en Bert. Het gras wordt niet laag gemaaid en de patrijzen zitten vooral graag in de heg. Als je ze verstoort in het weiland vliegen ze zo’n 40 meter op en gaan daarna weer door met scharrelen.

Wij scharrelen ook verder en horen dat er 2 meidoornhagen zijn aangeplant in samenwerking met Hofvogels. Eén haag wordt een vlechthaag (daarvoor is speciaal een cursus gevolgd) zodat er geen prikkeldraad hoeft te hangen. De tweede meidoornhaag staat in de boomgaard.

 

Er is meer.  Een nest met buizerds in het bos, groene spechten vliegen gillend de iep in wanneer ze mensen zien. De steenuil broedt naast de nestkast, wat slim. Die kunnen dus niet geringd worden.

De haantjes patrijzen baltsen in het voorjaar erg uitbundig. Ze tonen dan trots hun rode hoefijzer op de borst, welke dan natuurlijk extra rood kleurt. Verder zijn de patrijzen erg schuw dus mogen ze een rustige benadering van Lia en Bert verwachten. Er zijn 8 jongen gesignaleerd dit jaar. De berm zit vol krekels.

Buiten hangt sinds april dit jaar een nieuw zwaluwnestkastje. Het is niet gevuld, dus dat wordt hopelijk volgend jaar. Binnen heeft de boerenzwaluw het op verschillende plekken geprobeerd. Het kleinste nestje heeft afgelopen zondag 5 jonkies doen uitvliegen.

Als redactieteam kennen we verrassingsmomenten, dit keer in de vorm van een fladderiep. Deze wordt bestoven met stuifmeel uit waarschijnlijk Borculo. Een unicum.
Hart voor de natuur; zoals Lia het zegt: als boer heb je een fysiek en een psychisch inkomen. En Zenkeldamshoek is met een S.
We nemen afscheid.

 

Gerelateerde berichten