Scroll Top

Oog in oog met de kerkuil (2 keer)

Het redactieteam van Stichting Hofvogels wordt vandaag vereerd met het eerste bezoek aan huis van een Hofvogel. Het is Kees-Peter Visser, een geboren Hagenees. Kees verlaat zijn geboorteplaats voor een tussenstop in Zoetermeer om in 2006 zijn huidige plekje te betrekken in Herike-Elsen, Markelo.

De passie voor uilen is ontstaan doordat hij aan huis hoogstam fruitbomen had geplant, die in vorm moesten worden geknipt. Het toeval wilde dat er iemand van de snoeiclub hoogstambrigade in de uilenwerkgroep zat. Die is gevraagd bij hem thuis een steenuilenkast te plaatsen. (Sindsdien is hij ook lid van die snoeiclub, actief in de Hof.)
Gediplomeerd ringer Kees is sinds de oprichting van Stichting Hofvogels van de partij. Kees heeft eerst stage gelopen in Rijssen, en vervolgens wordt examen gedaan onder toeziend oog van Ronald van Harxen van STONE. Kees’ favoriet is het winterkoninkje, want: “zulk mooi gezang uit zo’n klein lijfje, ongelooflijk”.

Dat is Kees, en nu het zeer bijzondere verhaal van Kees. Welkom op de site van Stichting Hofvogels.

Laura, een vriendin van Kees wil graag een huisdier in de vorm van een kat. Dus, op 1 juni jl. op weg naar de kerkuil-locatie aan de Plasdijk, want Kees weet dat daar kittens geboren zijn. Hij vraagt de bewoners terloops naar de kerkuilenkast om te achterhalen of deze bewoond is. Volgens de bewoners niet, maar uit routine opent Kees toch even de kerkuilenkast en dan is hij completely flabbergasted: maar liefst ZES pullen kijken hem aan. Die moeten geringd worden denkt Kees. Hij denkt het niet alleen maar voegt de daad bij het woord.

 

Maar schrijver, de titel zegt 2 keer oog in oog met de kerkuil. Wat is dan die tweede? Het is een absurde ontmoeting die de eigenaar aan de Plasdijk een paar dagen later meemaakt, en de aanleiding voor dit verslag.

In het voorportaaltje van de koeienstal staat een medicijnkast met inhoud om de koeien te verzorgen. U kunt niet wachten om het filmpje te bekijken, ik weet het zeker. Eerst verder lezen. De eigenaar loopt het voorportaaltje binnen. Hij loopt naar de medicijnkast. Hij opent het deurtje. Wat hij ziet gaat zijn voorstelling te boven. Een kerkuil pul staat rustig mooi te zijn in deze medicijnkast. Het is één van de zes pullen die Kees onlangs geringd heeft.

Lezers, vrijwilliger zijn bij Stichting Hofvogels staat garant voor prachtige gebeurtenissen en ervaringen. Een leuke tip van Kees is een vogelsafari, hij heeft dat zelf gedaan op de fiets, in de Borkeld. Binnen twee uur ziet hij 18 soorten vogels.

Voorafgaand aan dit mooie verhaal van Kees vertellen we elkaar hoe de passie voor vogels ontstaan is. Het gaat al snel over vakantie, en de hoger wordende temperaturen in de atmosfeer. Kees is op 8 juli jl. op een locatie geweest waar twee van de drie steenuiltjes de kast hebben verlaten. Ze dreigden te bezwijken aan de warmte in de kast. Ze zijn niet terug gevonden.

 

En zo is dit geen happy end maar het is wat het is. Wij blijven ons inzetten. En Laura? Die heeft nu twee katjes. Want daar ging het bezoekje om.

 

 

Gerelateerde berichten