Scroll Top

Geluksvogel deel 3: Nieuwe leden in de leer


Op 16 mei gaat mijn avontuur bij Hofvogels verder. Samen met medevogelliefhebber Wilco Sikkelbein (tevens nieuw lid van Hofvogels) mag ik dit keer op pad met Jan Ritzer, de vaste controleur in Markelo. Deze dinsdagavond staan er steenuilencontroles op het programma. We gaan naar de Enkelaarsweg en de Larenseweg, beide in Markelo.

hofvogels_KAST_CONTROLEREN
Het mooiste moment is het zien van een nestkast waarin een moeder uil zit met drie piepjonge kuikens en een ei. Vader uil heeft  een flinke voorraad muizen aangelegd, die hopelijk voldoende is voor zijn kroost om over een poosje uit te vliegen. Voor Wilco is dit een mooie ontgroening in uilenland!

hofvogels_steenuiltjes_kast

Om door een ringetje te halen

Twee weken later kunnen we onze borst weer natmaken. Jan nodigt ons uit om op vrijdagavond 2 juni mee te kijken bij het ringen van jonge steenuilen. Eerst worden de nestkasten gecontroleerd. Daarna komen de vrijwilligers terug op de plekken waar jonge uiltjes zijn aangetroffen. Wanneer de kuikens ouder zijn dan 10 dagen kunnen ze worden voorzien van een ring, want dan zijn hun pootjes voldoende uitgegroeid. Ringer Kees heeft de eer om vanavond deze uiterst precieze taak uit te voeren.

Op het eerste erf is het meteen feest: maar liefst vier jonge, ringbare uiltjes! We kijken aandachtig mee hoe Jan de kuikens naar beneden haalt. Kees neemt vervolgens het meten, wegen en ringen op zich. De passie voor het beschermen van deze vogels is goed te zien en te horen; het vergt kennis en kundigheid om dit proces uit te voeren. Mooi dat mensen op deze manier toch de natuur een handje kunnen helpen.

Bij de tweede nestkast dat we bezoeken is er succes. Hier zijn Wilco en ik twee weken geleden met Jan ook geweest. De jongen (drie stuks) zitten er gelukkig nog steeds in. Wilco en ik gaan nu Jan assisteren, we zijn tenslotte in de leer om zelf op pad te kunnen. Als je zo’n klein wondertje vasthoudt, begrijp je hoe bijzonder het is om hiermee bezig te zijn. Uniek om mee te maken en om zelf aan bij te dragen. Ik ben een geluksvogel.

Ik ben Ronny Brandriet, 32 jaar oud en woonachtig in Rijssen, met mijn vriendin en ons lieve dochtertje. Vogelliefhebber ben ik al een hele tijd en ik wil me dolgraag meer verdiepen in de natuur. Weten wat er gebeurt om deze natuur in kaart te brengen en te beschermen. Via deze stukjes deel ik mijn eerste ervaringen bij Hofvogels.

Gerelateerde berichten