Scroll Top

Monitoren Gierzwaluw, vervolg

Opnieuw krijgt het monitoren van de Gierzwaluw een vervolg in de Hof van Twente. Hoe dat gaat?

Nou, zo. Fred Nijenbrink, een 72-jarige geboren Enschedeër, meldt zich dit voorjaar aan als nieuwe vrijwilliger bij de Stichting Hofvogels. Fred doet dat niet zo maar, hij is begaan met vogels, van kleins af aan al. Een afspraak is daarom vlot gemaakt. En zo zit het foto-en verslag duo van het redactieteam aan de koffie met een lekker plakje cake. Gastvrij ontvangen aan de Schoolstraat 103 in Goor, de stoelen stonden al klaar bij binnenkomst. We doen verslag.

 

hofvogels gierzwaluw nest

Dat onder meer de Gierzwaluw het moeilijk heeft kunnen we niet vaak genoeg benoemen. Een groot aantal nestplaatsen is al verdwenen in de Schoolstraat, verklaart Fred. Daarom is er hoog aan de nok van achterkant van zijn huis twee planken gemonteerd. Zo zijn er vijf nestkasten zijn waarvan er momenteel 4 geboekt zijn door de Gierzwaluw. Zelf gemaakt en goed in de verf zo te zien. De jonkies kijken nieuwsgierig door de openingen naar de grote onbekende wereld. ’s Nachts slapen de ouders bij hun jongen.

hofvogels gierzwaluw

Overdag scheuren de Gierzwaluwen dan door het zwerk om insecten te verzamelen voor hun kroost. Geschat denkt Fred dat één Gierzwaluw 350 tot 500 insecten verzamelt en die dan in een insectenbal naar het nest brengt. En dat tien keer per dag. Tja, als je alleen maar kunt vliegen…….Maar let op: de Gierzwaluw doet dat met een maximumsnelheid van 111 km/h.

Fred wandelt en fietst graag in de bossen van de Hof van Twente. Tevens wordt het Witte Veen in Buurse regelmatig bezocht. Zo kent hij heeft hij een grote hoeveelheid soorten en locaties van vogels. Die geeft hij keurig door aan de officiële instanties.

Wist U dat? Gevallen uitvliegers hebben al eens vliegles gehad van Fred. Een gemummificeerde Gierzwaluw werd gevonden onder de dakpannen. In een zuil eik broedt een putter paar, in de straat tegenover zijn huis.

Hofvogels is blij met de aanmeldingen van enthousiaste mensen die de natuur een warm hart toedragen. Wij maken per slot van rekening deel uit van ons wereldwijde ecosysteem, al realiseert een groot deel van onze medemens zich dit niet. Als foto-en verslag duo voor Hofvogels delen wij graag de initiatieven die genomen worden om onze dieren te helpen.

Gerelateerde berichten