Scroll Top

Uitgedroogd huiszwaluwnest valt op de grond

[fusion_builder_container type=”flex” hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” align_content=”stretch” flex_align_items=”flex-start” flex_justify_content=”flex-start” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” container_tag=”div” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” spacing_medium=”” spacing_small=”” padding_dimensions_medium=”” padding_dimensions_small=”” border_sizes=”” border_style=”solid” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” background_custom_size=”” background_custom_size_medium=”” background_custom_size_small=”” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” pattern_bg=”none” pattern_custom_bg=”” pattern_bg_color=”” pattern_bg_style=”default” pattern_bg_opacity=”100″ pattern_bg_size=”” pattern_bg_blend_mode=”normal” mask_bg=”none” mask_custom_bg=”” mask_bg_color=”” mask_bg_accent_color=”” mask_bg_style=”default” mask_bg_opacity=”100″ mask_bg_transform=”left” mask_bg_blend_mode=”normal” render_logics=”” absolute=”off” absolute_devices=”small,medium,large” sticky=”off” sticky_devices=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_transition_offset=”0″ scroll_offset=”0″ animation_direction=”left” animation_color=”” animation_speed=”0.3″ animation_delay=”0″ filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ align_self=”auto” content_layout=”column” align_content=”flex-start” valign_content=”flex-start” content_wrap=”wrap” center_content=”no” column_tag=”div” target=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” type_medium=”” type_small=”” type=”1_1″ order_medium=”0″ order_small=”0″ dimension_spacing_medium=”” dimension_spacing_small=”” dimension_spacing=”” dimension_margin_medium=”” dimension_margin_small=”” dimension_margin=”” padding_medium=”” padding_small=”” padding=”” hover_type=”none” border_sizes=”” border_style=”solid” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ lazy_load=”none” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_custom_size=”” background_custom_size_medium=”” background_custom_size_small=”” background_blend_mode=”none” render_logics=”” sticky=”off” sticky_devices=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” absolute=”off” absolute_props=”” filter_type=”regular” filter_hover_element=”self” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ transform_type=”regular” transform_hover_element=”self” transform_scale_x=”1″ transform_scale_y=”1″ transform_translate_x=”0″ transform_translate_y=”0″ transform_rotate=”0″ transform_skew_x=”0″ transform_skew_y=”0″ transform_scale_x_hover=”1″ transform_scale_y_hover=”1″ transform_translate_x_hover=”0″ transform_translate_y_hover=”0″ transform_rotate_hover=”0″ transform_skew_x_hover=”0″ transform_skew_y_hover=”0″ transform_origin=”” transition_duration=”300″ transition_easing=”ease” transition_custom_easing=”” motion_effects=”” scroll_motion_devices=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_direction=”left” animation_color=”” animation_speed=”0.3″ animation_delay=”0″ min_height=”” last=”no” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” rule_size=”” animation_direction=”left” animation_color=”” animation_speed=”0.3″ animation_delay=”0″ hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky”]

Er zijn bevlogen mensen die iets verder kijken dan hun neus lang is. Bas Morsink, 46 jaar, is één van die mensen. Hij kijkt een nog heel stuk verder, zoals blijkt op Erve Krommendam aan de Enterweg 1 in Goor.

Want over duurzaamheid en milieuvriendelijkheid heeft Bas een denkwijze waar weinig tegenin te brengen is.
Als jochie was Bas al dol op vogels. Sinds een aantal jaren woont hij op Erve Krommendam, voor vogels is dit een paradijs op aarde. (voor Bas ook) Een huiszwaluw nest op het rolluik, en onder de windveren bevinden zich zo’n 10 nestjes.

Een gekraagde roodstaart nest achter de markies. Die blijft dus gesloten, dan maar warm hebben. Een groene specht nam een eekhoornnest over. Van een koppel steenuilen viel er één in de schoorsteen. Het arme dier zat twee dagen vast, dat is bijzonder stressvol voor het dier geweest. Bas kreeg hem eruit en de steenuil koos het luchtruim. Of-ie het gered heeft is ongewis. In de kerkuil kast kwamen vorig jaar 5 pullen de wereld in kijken, en putters werden eveneens gespot. Als wij het goed hebben gehoord, wil Bas het liefst aan elke boom een nestkastje. En een webcam in de kerkuilenkast. Over ambitie gesproken…..

Is het nu allemaal pais en vree op deze plek voor de vogels?
Nee. Volgens Bas is de droogte een probleem voor de lemen nestjes van de huiszwaluwen. In dit geval was een nestje uitgedroogd. Daardoor viel het kort geleden in zijn geheel op de grond, vanonder de nok van het woonhuis. Eentje overleed meteen, van de die opgehaald werden door de dierenambulance is er één alsnog overleden. De laatste drie eten en liggen nu op de warmtemat.

We kunnen het niet maken om afwachtend en lijdzaam toe te kijken hoe dit soort plaatselijke tragedies plaatsvindt. Feit is dat de afgelopen junimaand de warmste en zonnigste juni ooit gemeten is. En dat is sinds het begin van de metingen door het KNMI in 1901. En 2023 hoort nu al bij vijf droogste jaren ooit. Dat is slecht nieuws voor de huiszwaluw en zijn lemen nestjes.

Het is duidelijk dat Bas in ieder geval niet toekijkt. Bas is een oprechte vogelliefhebber en breng dat op Erve Krommendam met veel liefde in de praktijk. Hij heeft zelfs een biodiversiteitsapp ontwikkeld. De huiszwaluw is hem dankbaar en maakt daarom regelmatig een ererondje.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Gerelateerde berichten