Scroll Top

Bosuilenpaar broedt wederom in een oude beuk in Markvelde

Ook dit jaar broedt een bosuilenpaar weer volop in een holte van een oude beuk in het buurtschap Markvelde onder Diepenheim. Het paartje is daar al jaren gast aan huis en een trouwe buur geworden van een direct aanwonende familie die de broedontwikkelingen jaarlijks nauwlettend en enthousiast volgt.  23 april was het weer zover en werden de jong geboren bosuiltjes geringd in het bijzijn van de betrokken familie.   

Begin april werd het bosuilenpaar alweer gehoord en gesignaleerd. Uit een op 13 april april gemaakte opname bleek vervolgens dat het bosuilenpaar weer volop broedde in de holte van de beuk. Naast drie eieren lag er ook alvast een vette rat in de beschermde en comfortabele holte van de beuk. Een goed teken en een voorbode dat het paar ook dit jaar weer een aantal jongen zou gaan voortbrengen.

23 april was het dan zover en werden in het bijzijn van de enthousiaste en betrokken familie twee jonge bosuiltjes geringd.  Met behulp van een voorlader werden de beide jongen hiervoor door Edo ten Thije, vrijwilliger bij de Stichting Hofvogels, uit de holte gehaald. Maar niet eerder nadat moeder bosuil de holte had verlaten. Eén niet uitgekomen zogenaamde schier ei werd uit de nestholte verwijderd. Het ouderpaar volgde de gehele operatie op afstand en gooide dit jaar geen roet in het eten. In eerdere jaren was één van de familieleden als eens aangevallen door waarschijnlijk vader bosuil, die zijn kroost verdedigde.

De beuk is onderdeel van een prachtige beukenlaan met aan weerszijden een groot aantal oude beuken. Bomen die een keur aan vogels broedgelegenheid bieden. Niet alleen zijn de bomen in deze voorjaarsperiode in trek bij vele spechtensoorten maar vormen zij ook aantrekkelijke broed- en voedselplaatsen voor mezensoorten, spreeuwen, boomklevers, boomkruipers en mogelijk andere soorten. De buurt vreest echter voor het voortbestaan van deze karakteristieke bomen omdat veel bomen er slecht aan toe zijn.

Gerelateerde berichten