Scroll Top

Bosuil en steenuil gebroederlijk op het zelfde erf

Sinds enkele nachten hoorde één van de vrijwilligers van de Stichting Hofvogels niet alleen de schelle kreet van bosuil klinken, maar ontdekte hij ook een paartje steenuilen op zijn erf.  Zouden alle voorbereidingen om zijn erf geschikt te maken als broedplaats voor uilen dan toch eindelijk effect hebben? 

Zo plaatste hij enkele jaren geleden al eens een plastic vat hoog in de boom om te kijken of dit een aantrekkelijke locatie voor een vogelsoort zou kunnen zijn. Het vat werd hoog in de boom aan de ene kant van zijn erf geplaatst. Om vreterij door matersoorten te voorkomen plaatste hij onder aan de stam een plastic ring om de boomstam, zodat de marter geen kans had omhoog te klimmen..

Ook maakte hij een wel een heel eigenzinnige broedkast voor de steenuil en plaatste deze op het dak van een schuur aan de andere kant van het erf. Een kast vervaardigd uit een uitgehold stuk stam van een boom.

Beide uilensoorten had hij vorig jaar ook al op zijn erf gespot, maar dit leidde niet tot broedsels.  Nieuwsgierig geworden door de aanwezigheid van de bosuil toch maar eens in het vat hoog in de boom gekeken en niet zonder succes bleek. De bosuil had zich geriefelijk geïnstalleerd in het vat. Het geluk van de erfbewoner kende vervolgens geen grenzen toen hij een dag later ook nog eens een paartje steenuilen in de buurt van de andere nestkast zag en getuige was van een paring van het koppeltje.

Nu maar afwachten of de beide uilensoorten in vrede op het erf voor nageslacht gaan zorgen. Het is bij uilenmannen bekend dat de combinatie bosuil en steenuil veelal niet veel goeds voorspelt. Het schijnt dat de bosuil af en toe wel een steenuil lust. De erfbewoners houden ons op de hoogte van de ontwikkelingen.

Gerelateerde berichten