Scroll Top

Ontdekkingsreis naar verborgen schatten.

Vandaag zijn we op bezoek bij René de Wilde in Elsenerbroek. Wanneer hond Roxy bij ons op schoot springt weten we het; het wordt een interessante middag. Laarzen aan, het weiland door en het bos in. Het eerste veldwerk voor het redactieteam. 

Bij de koffie vertelt René dat hij als kind al graag het bos in ging. Op zijn 13e  kreeg René een fototoestel en daarmee kreeg zijn bevlogenheid voor de natuur vaste vorm. Veel van de bloemen die destijds op de gevoelige plaat werden vastgelegd ziet René niet meer. Zoals valeriaan en de orchidee. Wat nu?

Met een groenbijdrage van de Gemeente Hof van Twente werd een in bezit zijnde berkenbos op beperkte plekken gedund. Vervolgens werd het bladstrooisel van de grond gehaald zodat oude zaden in kiemrust bloot kwamen te liggen. De eerste laag is venig zwart zand, daarna grijs zand en tenslotte gelig zand. Ieder jaar houdt René het bos goed bij in de hoop dat planten van 100 jaar geleden weer opkomen. Het lijkt simpel maar het is een logische gedachte. Het resultaat?

Struikheide, topheide, tormentil. De blauwe zegge als moerasplant en de veldbies zijn teruggekomen. De egelbulten hebben het niet gered na het ontkiemen. In 2016 ontdekt René het dubbelloofvarentje, hij heeft er 3 tot 4 groot gekregen. Verder: pluimstaartmos, (zeldzaam) thujamos, zandhaarmos, de koningsvaren, de dophei, moerasstruisgras, Hazenzegge, Dwergzegge, Pilzegge, Veelbloemige- en Gewone veldbies, struikhei, Gewoon biggenkruid, Stijf havikskruid, Egelboterbloem, Biezenknoppen, Gespleten hennepnetel en Kale jonker.* En dan te bedenken dat het stuk bos ooit afgebrand is. René heeft het zichzelf allemaal geleerd, zonder mobiele telefoon. Gewoon opgezocht.

Comfortabel is de vogelkijkhut in het bosperceel. Een kleine donkere ruimte met een stoel er in, in de zomer lekker koel. Het mooiste is om een kort dutje te doen en bij het wakker worden ineens de groene specht en dartelende eekhoorns te  spotten. Wanneer de laarzen uitgaan kletsen we nog even na. Al snel gaat het over vakanties en dan komt een gemeenschappelijk gebied op tafel: de Harz in Duitsland. De Brocken en Johan Wolfgang von Goethe, een Duitse wetenschapper. We wijzen elkaar op de mooie wandelingen in de Harz en de zeldzame flora aldaar. Tevens wordt bekend dat de Harz uitstekend bier serveert.

Hebben wij niet pas geleden een stukje geschreven dat de Hof van Twente per vierkante kilometer 71 bijzondere soorten fauna kent? “Het wonder dat leven heet”. Bingo voor René.

Vanaf 2013 is René actief voor de Stichting Perspectief Elsenerbroek Groene Ontwikkeling. In zijn bos start zijn Natuurherstelproject “Verbrande Gat 2013”. Om te laten zien hoe sterk de flora overleeft. René is tevens actief in het districtsteam FLORON. Daar wordt per kilometer alle flora in kaart gebracht en daarvoor is uitgebreide kennis van flora belangrijk. Die kennis vind je bij René.

Gerelateerde berichten
Verwijder filters