Scroll Top

Instructie huiszwaluwnesten maken

Stichting Hofvogels plaatst al vele jaren kunstnesten voor huiszwaluwen die we van ‘Natuur- en Vogelwerkgroep de Grutto’ kregen. Hoog tijd om het zelf te leren en aan slag te gaan. Jeroen van Vliet en Frans Kruse, beiden betrokken vrijwilligers van Hofvogels,  kregen onder leiding van Johan Drop van de Grutto een praktijktraining kunstnesten bouwen.

Als 1e besteedde Johan aandacht aan het recept waarmee het kunstnest gebouwd diende te worden. Een mengsel van cement, houtvezels en water in de juiste verhoudingen. Nadat Johan het eerste nest voor deed, mochten Jeroen en Frans zelf aan de slag door het aardvochtige mengsel, stevig aandrukkend in een mal te leggen.

Vanuit de bodem naar de zijkanten en vervolgens het binnenwerk met een pollepel goed glad afwerken. Ook de zijkanten, waar later het hout aankomt goed stevig aandrukken en tenslotte de invlieg openingen aanbrengen.

In de vorm zitten twee nesten een linker en een rechter. Als dat gedaan is kan het nest op zijn kop op de droogplank. Na enkele weken drogen kunnen de nestkastjes worden bewerkt en klaar gemaakt om de zwaluwen onderdak te bieden. Weer een mooie ervaring rijker en voorbereid voor veel nieuwe broedende huiszwaluwen.

De stichting Hofvogels gaat zelf een mal aanschaffen om in de toekomst zelf deze nesten te gaan maken en op geschikte erven op te gaan hangen.

Gerelateerde berichten
Verwijder filters