Scroll Top

Muizengif en steenuilen gaan niet samen (Demo)

[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

Onderzoek naar een dode adulte steenuil op de zolder van een boerderij in de Hof van Twente wees uit dat het overlijden van de uil met grote zekerheid een indirect gevolg was van vergiftiging. Deze conclusie werd ondersteund door het aanwezige muizengif op de zolder waar de nestkast hing en de samengeknepen klauwen van de dode uil wat een duidelijk signaal is voor vergiftiging.
Vergiftiging is nog steeds een veel voorkomende doodsoorzaak onder steenuilen. Steenuilen verblijven bij voorkeur in de buurt van mensen op erven van boerderijen, waar in voorkomende gevallen muizen nog steeds worden bestreden met muizengif. De combinatie steenuil en muizengif gaan echter niet samen. Mensen gaan er teveel van uit dat muizen die gif eten in hun holletje dood gaan. Maar op een erf met steenuilen komen de vergiftigde muizen al snel in de klauwen van een hongerige uil voordat ze hun hol hebben bereikt. De muizen zijn door het vergif veelal verzwakt, lopen wat te waggelen en zijn daardoor een makkelijker prooi voor een steenuil dan een gezonde muis. De gifstoffen in de muis doden de steenuil niet rechtstreeks maar stapelen zich op in het lichaam van de steenuil. Wat dan vervolgens in maanden tijd kan gebeuren is dat de steenuil hetzij onvruchtbaar wordt of uiteindelijk langzaam vlak voor het broedseizoen verhongerd en overlijd. Muizen dood en steenuil ook dood. De bewoner stopt met het plaatsen van gif omdat de muizenplaag bestreden is. Echter na een jaar komen de muizen langzaam maar zeker terug. Steenuilen vestigen zich weer op het erf en de ellende begint van vooraf aan opnieuw. De betrokken bewoners werd dan ook geadviseerd het vergif of de uilenkast te verwijderen. Alternatief kan zijn om een muizenruiter in de hoek van het erf te maken. Zo ver mogelijk van de bebouwing af om hinder te voorkomen. Een muizenruiter is een zak met graan waar een drie- of vierpoot van hazelaartakken of wilgentakken overheen wordt gezet en het geheel met stro en kleinere takken wordt opvult. Muizen vestigen zich in de ruiter en hebben minder de behoefte om de gebouwen in te gaan.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_imageframe lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/][fusion_imageframe lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/][fusion_text]Links:

http://www.steenuil.nl/userfiles/Steenuil_p60-61.pdf

 

muizenruiter[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Gerelateerde berichten