Scroll Top

Workshop Uilenballen pluizen

 

Welk kind vindt het nou niet spannend? Uitzoeken wat uilen eten, of eigenlijk, niet eten. Verslag van een workshop Uilenballen pluizen met Ina van de Riet van Hofpower. We worden verwelkomd door een enthousiaste groep van 28 kinderen van groep 4/5 van OBS de Welp in Markelo.

Het eerste uur.

Het eerste uur, eigenlijk 40 minuten, wordt gevuld met een presentatie over uilen. Welke uilen zijn er in Nederland en waar wonen ze. Tijdens de presentatie haalt Ina een opgezette steenuil tevoorschijn. Een verkeersslachtoffer. Met verbazing wordt de steenuil door de kinderen van alle kanten bekeken.

 

“Wat voor geluid maakt een steenuil”,  is de volgende vraag. Suggesties alom van de kinderen. Dat moet even gecontroleerd worden. Er wordt een filmpje van de website “Beleef de lente” van de Vogelbescherming opgezet. De keuze is lastig: vrouw krijgt er genoeg van, of beetje paniek met man ook in beeld. Er wordt eenduidig voor beetje paniek gekozen. Tijdens het afspelen van het filmpje is het geluid van de steenuil goed te horen.

 

Ook komt er een stukje film voorbij uit de tv serie `het Klokhuis’, waarin op een ludieke manier verteld wordt hoe het uitpluizen van de uilenballen in zijn werk gaat. Ina krijgt de uilenballen namelijk van de vrijwilligers van Stichting Hofvogels. Zodra de jonge uiltjes (takkelingen of pullen genaamd) worden geringd, verzamelen de vrijwilligers de uilenballen in de buurt van het nest. Deze uilenballen worden vervolgens door Ina in de snelkookpan 5 minuten op 100 graden gesteriliseerd. Hierdoor zijn ze vrij van bacteriën en lang houdbaar zodat ze veilig uitgeplozen kunnen worden op school.

 

We gaan verder met de film. Waarmee jaagt de uil? Wat is het belangrijkste wapen? Snavel en klauwen wordt er gelijk geopperd. Dat gaan we controleren met een filmpje van het Klokhuis. Hierin is te zien hoe een uil op zijn prooi jaagt. En wat eet de steenuil zoal? Een van de leerlingen weet precies de prooien te benoemen die op het menu staan en die ook op het digibord vertoond worden.

 

Het wordt tijd voor een pauze en de kinderen gaan even naar buiten. We leggen alles klaar voor het uitpluizen van de uilenballen.

 

hofvogels_uilenballen_1

Er wordt neergelegd:

  • 2 sateprikkers (voor wie het eng vindt om met de vingers te werken)
  • een pincet
  • een tandenborstel
  • een bakje
  • een loep
  • een servetje
  • een kopieerblad met plaatjes van het skelet van de muis
  • enveloppe

Het breken van de braakbal.

 

Na de pauze gaan de kinderen enthousiast aan de slag. Het pluizen gaat voorspoedig. Een enkele vindt het nog eng en vraagt ons om hulp. Geen probleem natuurlijk. Er worden veel botjes gevonden, die straks in een enveloppe mee gaan naar huis. Wat heel erg opvalt is de levendige ruilhandel. De schedels van de muizen zijn heel erg gewild. Door het ruilen heeft in ieder geval ieder kind een schedeltje om mee te nemen naar huis.

hofvogels_uilenballen_2

Na 40 minuten klinkt het eindsignaal. Alles wordt opgeruimd en netjes aan de kant gemaakt.  We eindigen met nog wat vragen van de leerlingen en er worden foto’s getoond van de 3 muizen die graag door de kerkuil en de steenuil worden opgepeuzeld.

 

We nemen dan afscheid van elkaar en kijken terug op een leuke, leerzame en vooral boeiende ochtend met juf Ina. De kinderen hebben een leerzaam inkijkje gekregen in het leven van de steenuil en vragen of juf Ina nog een keer weer komt met deze leuke les.

 

HofPower is het gemeentelijk educatieprogramma voor duurzaamheid en techniek in de Hof van Twente. HofPower biedt aan alle scholen in de Hof van Twente educatieve workshops aan via een menukaart, zo veel mogelijk in de eigen schoolklas. De workshop uilenballen pluizen is een favoriet onderdeel en dit schooljaar hebben zich 13 schoolklassen ingeschreven. Zonder de inzet van de vrijwilligers van Hofvogels (zij verzamelen de uilenballen) zou dit niet mogelijk zijn.

hofvogels_uilenballen_3
Gerelateerde berichten