Scroll Top

Gierzwaluw-oefenavond in Markelo en Goor

Woensdagavond 15 mei streek een groep vrijwilligers van Stichting Hofvogels neer bij de molen van Buursink in Markelo. Een andere groep vrijwilligers verzamelde zich op hetzelfde moment in Goor bij een lokale supermarkt. Gezamenlijke doel van de bijeenkomsten was een instructie-/ oefenavond over de manier waarop nestlokaties van de gierzwaluw konden worden ontdekt. Wijken, straten en type woningen werden bekeken of ze geschikt zijn als nestplek voor de gierzwaluw, die in de tussentijd weer terugkeert  vanuit Afrika. Onder aanvoering van specialisten Peter van den Akker en Geert Heetebrij werden het leerzame uurtjes. In de tussentijd vermaakten enkele gierzwaluwen zich in het luchtruim boven Markelo.

Gierzwaluw-oefenavond-hofvogels

De voorwaarden in Markelo zijn goed

De gemiddelde leeftijd van de woningen in een aantal wijken in Markelo is goed. Op meerdere plekken zijn er mansarde gevels waar gierzwaluwen graag broeden. De inventarisaties in de wijken startte met het opsplitsen van de vrijwilligers in een groepje wandelaars en fietsers. Er werd gelet op opstaande dakpannen en open plekjes in gevels en daken. Verderop zwiert een aantal gierzwaluwen op een vaste plek in de lucht. Dat is dan waarschijnlijk een hotspot waar ergens onder een dak wordt genesteld. Zo af en toe vliegt er een klein groepje gierzwaluwen bij elkaar. We moeten wel ons best doen om ze te kunnen zien. En als je ze niet ziet, kun je ze natuurlijk altijd nog  LUIDkeels horen gieren.

 

 

Een attente buurtbewoonster toont zich geïnteresseerd en krijgt een visitekaartje van ons. Het dak van haar woning is geschikt voor een broedende gierzwaluw. We zien er trouwens nog niet veel en er moeten nog heel wat gierzwaluwen vanuit het zuiden van Afrika landen. Bovendien zijn deze avond de  omstandigheden van warm en windstil weer, waaronder de inventarisaties plaats dienen te vinden niet ideaal.

Intussen bij de groep in Goor

De groep in Goor wordt verwelkomd door een aantal gierzwaluwen die hun acrobatische kunsten vertonen. Onder aanvoering van Geert Heetebrij gaan we op pad. De gierzwaluwen begeleiden ons. Vanavond gaan we op zoek naar mogelijke broedplaatsen. Hierbij moet je denken aan kapotte dakpannen, dakpannen die omhoog staan, afzakkende dakgoten, speciale zwaluwdakpannen of openingen in daken waar een gierzwaluw in kan vliegen. 2 x 3 cm is al voldoende.

We lopen door de Grotestraat en ontdekken al snel heel veel potentiële nestplekken. Er is een pand dat zelfs speciale dakpannen voor de zwaluw heeft. (ook geschikt trouwens voor de huismus) Bij de wereldwinkel zijn het echte dierenliefhebbers, daar staan zelfs 3 pannen omhoog zodat ze er zo op volle snelheid in kunnen vliegen.

Hotspots Schoolstraat en Rozenstraat

Dan volgt de Schoolstraat. Hier vliegen de gierzwaluwen af en aan. Reden?

Bewoner Fred Nijenbrink heeft zelf 10 nestkasten opgehangen en daar broeden inmiddels 3 paartjes. Meer zullen er zeker volgen. Aan de Rozenstraat heeft vroeger menig gierzwaluw het levenslicht gezien. De afgelopen paar jaar waren ze echter opvallend afwezig. Zullen ze weer terugkomen? De tijd zal het leren. Tuindorp, de laatste halte van de avond, daar zijn op een aantal plaatsen broedkasten opgehangen. Wie weet komen er hier weer een keer gierzwaluwen broeden. Mogelijkheden genoeg.

 

hofvogels_gierzwaluw_oefenavond_2

Napraten

De vrijwilligers uit Markelo wisselen hun ervaringen uit en gaan samen op de foto. Wat minder om te horen is dat er vogelstropers actief zijn in de buitengebieden. Grutto’s bijvoorbeeld worden voor geld verkocht. Echter: de positieve berichten hebben ruim de overhand. En binnenkort gaat het gebeuren: dan begint het tellen van de gierzwaluwen in Markelo, waarbij in de avonduren regelmatig groepjes tellers de wijk ingaan. In Goor is de tijd omgevlogen en na een 90 minuten durende wandeling door Goor en met lichte stijve nekken van het omhoog kijken nemen we afscheid van elkaar en Geert. Ook hier zullen bewoners de komende zomermaanden meerdere keren tellers in de wijk treffen. Het was een inspirerende avond.

Aan de slag

De verschillende teams gaan vanaf eind mei tot eind juli geregeld in de avonduren wijken in Markelo, Delden en Goor in op zoek naar concrete nestlokaties en rondvliegende (gierende) zwaluwen. U kunt ze helpen door zelf alvast dergelijke plekken te melden via www.hofvogels.nl

Redactieteam Stichting Hofvogels

Gerelateerde berichten
Verwijder filters