Scroll Top

Hofvogels omarmt de kamsalamander

Hofvogels omarmt de kamsalamander

Het is zaterdagochtend 11 mei wanneer het redactieteam van Hofvogels mee gaat op een kamsalamander-telling in een kikkerpoel in Markvelde en vervolgens één net buiten Hengevelde. In plaats van vogels nemen we nu een amfibiesoort onder de loep. De kamsalamander, een sleutelsoort die de staat van biodiversiteit in het omringende landschap aangeeft, past dan ook in de natuur-/ en biodiversiteitsinvesteringen van Hofvogels.

De kamsalamander heeft ons nodig

In Markvelde treffen we ter ondersteuning twee vrijwilligers van de amfibiewerkgroep IVN Haaksbergen aan, te weten Chris  Nijhof en Hans Brons. Twee bevlogen, ervaren en door de wol geverfde mannen die hun tijd wijden aan het inventariseren, in kaart brengen en beschermen van amfibieën in het algemeen en de kamsalamander in het bijzonder. Het is van wezenlijk belang voor kamsalamanders om voldoende vijvers, poelen maar sowieso water te hebben omringd door een biodivers landschap. Wanneer dat niet zo blijft kan de kamsalamander zijn actieradius van 1 kilometer onder water en over het land niet benutten. Dan sterft hij uit. En dat willen we in de Hof van Twente voorkomen.

hofvogels_kamsalamander_3

Wie is de kamsalamander?

Ik ben een beestje dat zowel onder water als op het land kan leven. Dat is het gevolg van mijn eeuwenlange evolutie om te overleven. Van de 4 soorten watersalamanders ben ik de grootste want ik ben maximaal 20 centimeter. Maar het mooiste van alles is dat ik in het voorjaar een kam op mijn rug heb. Dat hebben er niet veel, maar wij mannetjes wel. Wanneer ik niet genoeg water meer heb, zo tegen juni, dan ga ik gewoon uit de poel. Zo simpel is dat. Dan is het water te vaak boven de 25 graden en dat is mij te warm. En van november tot maart ga ik lekker lang slapen in een holletje of onder een stoeptegel. Jullie mogen je rustig voorstellen dat ik een mini-Godzila ben.

Bedreiging en bescherming

De kamsalamander staat op de zogenaamde rode lijst als kwetsbaar vermeld en is volgens de Wet Natuurbescherming en beschermde soort. Door afkalving van de biodiversiteit, uit het landschap verdwijnende poelen en onder druk staande waterkwaliteit wordt de soort in zijn voorbestaan bedreigd. Onderzoek naar zijn aanwezigheid en omstandigheden waarin hij leeft moet inzicht verschaffen in maatregelen om de soort in zijn levensomstandigheid te beschremen

hofvogels_kamsalamander_4

Het gaat om de balans tussen flora, fauna en de mens

Na ruim 1 jaar redactieteam voor Stichting Hofvogels zien we steeds beter hoe alles in de natuur met elkaar samenhangt. Erf-/ gebiedsinrichtingen zijn sterke maatregelen om verbeteringen aan te brengen in de omgeving voor flora en fauna in belang van soorten die afhankelijk zijn van een diverse en natuurlijke omgeving. Wij komen op veel plekken, nemen foto’s, schrijven bijdragen en ontmoeten die bevlogen mensen. Nog steeds zien wij die gevangen watersalamanders, nimfen van libellen en de waterkevers door het teiltje zwemmen. Veldwerk zoals vanochtend is het allermooiste om mee te maken als redactieteam.

Voor de redactie is deze ochtend opnieuw het bewijs hoe hard de natuur bevlogen mensen als Chris en Hans nodig heeft.  

Gerelateerde berichten