Scroll Top

Hof(vogels) voor de steenuil (Demo)

[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_title size=”2″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Hofvogels participeert actief met de gemeente Hof van Twente in: Hof voor de steenuil[/fusion_title][fusion_text]Hof voor de steenuil

Gemeente Hof van Twente, verschillende lokale organisaties én bewoners slaan de handen ineen om de steenuil te beschermen

 

Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Ook in Hof van Twente hebben veel planten en dieren het moeilijk. Zo ook de steenuil, een soort die hoort bij het landschap in de gemeente Hof van Twente. De steenuil heeft een relatief klein leefgebied en zoekt gebieden waar voldoende voedsel en geschikte nestgelegenheid binnen een straal van vijfhonderd meter zijn te vinden. Een landschap dus met open gebieden en veel weides waar hij kan jagen en voldoende beschutting vindt om te nestelen. Dit is een landschap dat je nog tegen komt in de gemeente Hof van Twente. Maar wel een landschap dat helaas verdwijnt onder andere omdat de landbouw intensiever wordt. De gemeente Hof van Twente, verschillende lokale organisaties zoals de IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) Markelo en IVN Diepenheim, Stichting Hofvogels, Landschap Overijssel, basisschool Heeckeren en bewoners slaan daarom de handen ineen en hebben de steenuil geadopteerd. Tegelijk met de adoptie van de steenuil in de gemeente Hof van Twente, heeft de gemeente Twenterand de patrijs geadopteerd. 

 

Met deze adoptie willen de samenwerkende partijen bekendheid geven aan de steenuil en tegelijk het landschap weer aantrekkelijk voor hem maken. Want als het landschap geschikt is voor de steenuil, dan liften daar ook veel andere planten en dieren op mee en behouden we het mooie landschap waar we allemaal van genieten.

[/fusion_text][fusion_imageframe lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][fusion_text]Adoptie van de steenuil

In een kernteam wordt de adoptie van de steenuil verder vormgegeven. De gemeente Hof van Twente heeft het voortouw genomen in de adoptie en heeft de verschillende lokale partijen bijeengebracht om inhoud te geven aan de adoptie. En dat is nodig, vindt wethouder Wim Meulenkamp. “Biodiversiteit is belangrijk in de gemeente Hof van Twente. Op verschillende vlakken werken we al aan het versterken van het landschap. De adoptie van de steenuil geeft het landschap een gezicht en staat symbool voor wat we allemaal al doen om het landschap te versterken. Bewustwording is een groot doel van de adoptie, maar niet zonder ook in te zetten op het versterken van de leefomgeving van de steenuil.” In een kernteam wordt nagedacht over hoe de steenuil beschermd kan worden en vooral ook hoe inwoners van Hof van Twente meer betrokken kunnen raken bij de steenuil. “Met deze adoptie hopen we dat iedere inwoner van Hof van Twente straks weet wat een geweldig dier de steenuil is en wat hij nodig heeft om te kunnen leven,” aldus Benno de Graaf, directeur van basisschool Heeckeren en lid van het kernteam. “Het is een mooie en leuke kans om hier scholen bij te betrekken. Zeker omdat kinderen zelf ook veel voor de steenuil kunnen doen. Denk aan het timmeren van nestkasten of het planten van fruitbomen. Maar natuurlijk kunnen ze het verhaal van de steenuil ook verder vertellen. We hopen vanuit het kernteam dat alle scholen enthousiast zijn en mee gaan doen aan dit project. En beetje voor beetje wordt het dan steeds meer dé soort van alle inwoners van de Hof.”

Aantrekkelijk landschap

De steenuil is het kleinste uiltje dat we hebben in Nederland. Steenuilen zijn bijzonder trouw aan elkaar, paartjes blijven in principe hun leven lang bij elkaar, maar zijn ook honkvast en trouw aan hun territorium. De steenuil komt in de hele provincie voor, maar het landschap in de gemeente Hof van Twente is typerend voor zijn leefgebied. “Het aantal broedparen van de steenuil neemt helaas al een tijd af. Dat heeft te maken met het landschap dat verandert,” aldus Frans Kruse van de stichting Hofvogels. “De landbouw wordt intensiever, kleine boerenerven met rommelhoekjes verdwijnen en het aantal hoogstamfruitbomen neemt af. Hiermee verdwijnt niet alleen nestgelegenheid, maar ook voedsel, zoals insecten, muizen en kikkers. Met het aanplanten van fruitbomen, het stimuleren van bewoners om rommelhoekjes te maken en het ophangen van steenuilkasten hopen we het de steenuil in Hof van Twente een stuk makkelijker te maken. We hopen hiermee dat er meer succesvol wordt gebroed, zeker in de gebieden waar de steenuil nu nog niet voorkomt.” Het kernteam buigt zich in de aankomende tijd over het maken van een uitgebreid beschermingsplan waarin nog veel meer maatregelen staan die we samen kunnen nemen om de steenuil te beschermen.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Gerelateerde berichten